Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Ca de obicei, ne-am reunit cu drag joi, 12 septembrie, la ceainăria Fundaţiei „Sfântul Sava” pentru a asculta cuvinte de folos din partea invitaţilor de la Şcoala de Vară.

De data aceasta am avut doi invitaţi, preoţi în oraşul nostru şi profesori de religie totodată. Părintele Mihail Dulugea, preot misionar, ne-a vorbit despre Sfânta ACruce: de ce o cinstim, ce legătură este între ea şi jertfa Mântuitorului, cum a fost descoperită, ce sărbători îi sunt consacrate şi contextele în care cuvântul „cruce” apare în Sfânta Scriptură.

Al doilea invitat, Părintele Marcel Panait, slujeşte la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” şi a predat la Colegiul Economic. Nu mică ne-a fost mirarea când, pornind de la un film de pe internet, a făcut un gest care valorează mai mult decât o mie de cuvinte: a îmbrăţişat doi Bparticipanţi. A urmat o întrebare la care au fost puşi să răspundă doi tineri din sală: când şi-au îmbrăţişat ultima dată mama?

Maniera interactivă de a ne vorbi ne-a luat prin surprindere în mod plăcut. De altfel, Părintele Marcel are un stil de adresare care mişcă inimile,  amuză (de câteva ori sala a aplaudat cu entuziasm) şi uneori emoţionează până la lacrimi. Povestindu-ne despre ce a însemnat anul 1995 pentru dânsul (moartea tatălui, paralizia mamei şi moartea unicului copil, atunci), Părintele ne-a îndemnat să vedem dincolo de evenimente neplăcute şi suferinţe şi să înţelegem voia lui Dumnezeu.

Cei din jurul nostru au nevoie de iubire şi de gesturi tandre. Până nu e prea Ctârziu, trebuie să facem astfel de gesturi, a sugerat Părintele. Unde e iubire adevărată nu există gelozie, trădare, neîncredere sau dorinţă de a domina. Egoismul şi mândria strică frumuseţea iubirii, care e jertfelnică pentru că reflectă iubirea jertfitoare a lui Dumnezeu către noi.

O lecţie frumoasă, utilă, ce se cere aplicată toată viaţa.

Anunțuri