Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Joi, 5 septembrie, la Şcoala de Vară am avut bucuria să ascultăm şi să învăţăm duhovniceşte de la un invitat care ne-a cucerit: Părintele Vespasian Negoiţă. Dânsul a fost preot la Verneşti şi a predat mult timp la şcoli importante din oraşul nostru. Astfel a acumulat o bogată experienţă pastorală şi didactică, care îl ajută cu siguranţă în noua funcţie pe care o ocupă, cea de consilier administrativ la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

s1

Însă nu în calitate de consilier ne-a vorbit, ci ni s-a adresat ca un avvă către ucenicii săi. Plecând de la parabolele lui Iisus, în care ne regăsim cu toţii – suntem fiecare şi fiul risipitor, şi oaia cea pierdută, şi lucrătorul tocmit în vie – Părintele Vespasian ne-a prezentat cartea lui Andrei Pleşu: „Parabolele lui Iisus, adevărul ca poveste”. O carte nu numai la modă printre intelectuali, ci importantă şi pentru cei interesaţi de domeniul religios.

Au urmat întrebările, unele orale, altele puse în scris. Întrebări ce au atins subiecte sensibile, cum ar fi: Roşia Montană şi poziţia sau tăcerea Bisericii în s2legătură cu această problemă, trecerea la catolicism a Monseniorului Vladimir Ghika, ecumenismul, interpretările făcute de Lucian Blaga ale unor versete biblice.

 

La toate aceste provocări, Părintele a răspuns cu înţelepciune şi umor, făcând din lecţia pe care ne-a predat-o un prilej de a ne simţi bine şi de a ne pune pe gânduri. Concluzia? – A fi creştin în zilele noastre nu e uşor, dar e posibil. Aceasta este şi tema pentru acasă,  reieşită din toate întâlnirile noastre.

s3

Anunțuri