Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Joi, 29 august, la Şcoala de Vară de la ceainăria Fundaţiei „Sfântul Sava” am avut bucuria de a asculta doi invitaţi deosebiţi. Primul dintre ei a fost Părintele Aurelian Damian, profesor la Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu” şi co-slujitor cu Părintele Mihail Milea la Catedrala „Sfântul Sava”. Cei care mai merg la slujbe la Catedrală îl cunosc pe Părintele Damian ca fiind un predicator cu vaste cunoştinţe teologice şi din cultura profană. Dânsul a urmat parcă îndemnul 3Sfântului Vasile cel Mare (cunoscut din omilia „Către tineri”) de a culege nectarul din orice floare, adică de a alege ce e bun din cultura profană.

E o adevărată plăcere să-l asculţi pe Părintele Damian, te simţi nu ca la şcoală, ci la facultate, pentru că ţi se cere totuşi un bagaj de cunoştinţe adecvat. Părintele a răspuns cu minuţiozitate întrebărilor venite din sală şi a insistat răspunzând 1unui tânăr care a întrebat despre Valeriu Gafencu, „sfântul închisorilor comuniste”.

Această întrebare a pregătit terenul pentru partea a doua a lecţiei. Ioan Şolea, absolvent de Teologie şi realizator al emisiunii „Cuvinte din tăceri” de la TV SAT, ne-a emoţionat prin relatările despre cei trecuţi prin 2închisorile comuniste. Acest subiect este actual şi delicat, mai ales în aceste zile, când a avut loc beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika, prilej pentru unii jurnalişti de a ignora numărul mare al martirilor ortodocşi din temniţele comuniste şi de a acuza Biserica Ortodoxă de colaboraţionism politic.

Ioan Şolea ne-a recitat poezii din volumul „Poeţi după gratii” şi ne-a povestit un caz concret: pensionarul Ghiţă Grecu din Bucureşti, trecut prin „reeducare” şi prin furia torţionarului Ţurcanu, a avut parte de o salvare miraculoasă de la închisoare.

E drept că prea puţin ne cunoaştem istoria recentă şi martirii care îşi aşteaptă, cuminţi, canonizarea. Despre o legătură specială cu ei ne-a vorbit în final Părintele Milea, prezentând o carte abia scoasă de sub tipar. Este vorba despre cartea unui tânăr cu dizabilităţi fizice, Gheorghe St. Valentin, care a scris cu dragoste şi sensibilitate despre aceşti martiri şi mărturisitori ai secolului XX, stabilind cu ei, aşa cum reiese şi din titlul cărţii, un „dialog enigmatic”.

În final, o veste bună: la cererea participanţilor, vom continua cel puţin două săptămâni Şcoala de Vară, iar din a doua jumătate a lunii septembrie debutează tot la ceainărie cursul catehetic „Calea mântuirii”, organizat de Părintele Ioan Necula, pe care îl cunoaştem deja de la Şcoala noastră.

Anunțuri