Etichete

, , , , , , , , , , , , , , ,

Ieri, 22 august, la Școala de Vară am primit o lecție aparte de la un om deosebit: inventatorul Justin Capră. Dat fiind renumele 1invitatului, sala a fost arhiplină încă de la început, în ciuda căldurii de afară.

Justin Capră ne-a uimit nu vorbindu-ne despre numărul și importanța invențiilor sale (deși să construiești rucsacul zburător înaintea celor de la NASA nu e o reușită minoră) sau despre diplomele și medaliile primite – iar medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva e totuși o realizare importantă. Ce ne-a surprins  a fost noblețea și simplitatea acestui om, care, în mod paradoxal, se bucură când hoții îi fură portofelul pentru că astfel el scapă de grija banilor.

Noblețea sa vine din interior, din modul în care formația de tip enciclopedic se pliază pe un sistem de valori creștine, singurul capabil să ofere omului de știință de azi o viziune de ansamblu și să-l umanizeze pe deplin. Fără religie nu putem vorbi de adevăr, a spus invitatul nostru. Până și cromozomii au permeabilitate spirituală, iar materia e de fapt concentrare de energie.

Domnul Justin Capră este convins că tinerii se pot realiza și în țara noastră, chiar dacă ”nu e nicio surpriză dacă dai faliment, pentru că la noi totul e falimentar!”. O singură condiție e necesară: să fii harnic,2 să nu fugi de muncă. Exemplul său personal e o dovadă că se poate. La 80 de ani, inventatorul nostru muncește ca în tinerețe. Sau, cum zice dânsul, se joacă. Invențiile sale, atât de apreciate azi, mai ales în străinătate, sunt rodul acestei  minți jucăușe,  însă domnul Justin recunoaște că a fost inspirat. De Dumnezeu, căruia îi datorează totul.

În două ore, ieri, am învățat cât într-o viață. Rămâne doar să punem în practică această minunată lecție despre ce înseamnă să fii om cu adevărat.

34

Anunțuri